Kuruluş: Komiteler, Sermaye Piyasası Mevzuatı uyarınca 10.05.2019 tarihli 2019/24 sayılı yönetim kurulu kararınca kurulmuştur.
Amaç: Komiteler, yönetim kurulunun görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi, amacıyla oluşturulmuştur.
Komitelerin Yapısı: Komitelerin görev alanları, çalışma esasları ve hangi üyelerden oluşacağı yönetim kurulu tarafından belirlenir ve kamuya açıklanır. Denetimden Sorumlu Komite üyelerinin tamamı, diğer komitelerin ise başkanları, bağımsız yönetim kurulu üyeleri arasından seçilir. İcra başkanı/genel müdür veya icracı olan herhangi bir yönetim kurulu üyesi komitelerde görev alamaz. Konusunda uzman olan personel veya danışmanlar komitelere üye olabilirler.
Bu komitelerin teşekkülü, görev alanları, çalışma esasları ve hangi üyelerden oluşacağı Sermaye Piyasası Kurumsal Yönetim İlkeleri ve ilgili mevzuatta belirlenen esaslar gözetilerek yönetim kurulu tarafından belirlenir ve kamuya açıklanır. Riskin Erken Saptanması, Kurumsal Yönetim, Denetim, Aday Gösterme ve Ücretlendirme Komiteleri olmak üzere beş komite vardır. Ancak, yönetim kurulu yapılanması gereği ayrı bir aday gösterme komitesi ve ücret komitesi oluşturulamamaktadır. Bu nedenle kurumsal yönetim komitesi bu komitelerin görevlerini de yerine getirecektir.
Komitelerin, her biri farklı periyodlarda toplanabilirler. Ancak, toplanma sayısı yılda 2 defadan az olamaz. Bu toplantılara dışardan konusunun uzmanı kişiler de katılabilir. Komitelerde alınan kararlar yönetim kuruluna bildirilir ve gerekli olan hallerde tescil edilir.
Komite Başkanları, Şirket Yönetim Kurulu tarafından bağımsız üyeler arasından atanır. Başkan; Komiteye Başkanlık eder, toplantı gündemini tespit eder ve yönetir, yönetim kurulu ile komite arasında bilgi akışı ve koordinasyonu sağlar, Komitenin görev ve sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli tedbirleri alır. Komite başkanlığının herhangi bir sebepten dolayı boşalması halinde, boşalmayı izleyen ilk yönetim kurulu toplantısında yeni bir başkan atanıncaya kadar yönetim kurulu başkanı, komite üyelerinden birini geçici başkan olarak görevlendirir.
Komite toplantılarına katılmak her üyenin asli görevidir. Üye, katılamayacağı toplantı için komite başkanına bilgi verir. Üyeler, görevlerini yerine getirirken konularında ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip eder ve kendilerini bu alanda sürekli güncel tutarak, bunu diğer üyelerle paylaşırlar.
RİSKİN ERKEN SAPTANMASI KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI
Komitenin amacı Şirketin faaliyetlerini etkileyebilecek stratejik, finansal, operasyonel ve risklerin ve fırsatların belirlenmesi, tanımlanması, etki ve olasılıklarının hesaplanarak önceliklendirilmesi, izlenmesi ve gözden geçirilmesi; maruz kalınabilecek bu risklerin ve faydalanabilecek fırsatların şirket risk profiline paralel yönetilmesi, raporlanması karar mekanizmalarında dikkate alınması konularında Yönetim Kuruluna öneri ve tavsiyelerde bulunmaktır. Riskin Erken Saptanması Komitesi her iki ayda bir defa toplanır ve toplantı sonuçlarını yönetim kuruluna sunar.
Riskin Erken Saptanması Komitesi;
KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI
Kurumsal yönetim komitesi, şirkette kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanıp uygulanmadığını, uygulanmıyor ise gerekçesini ve bu prensiplere tam olarak uymama dolayısıyla meydana gelen çıkar çatışmalarını tespit eder ve yönetim kuruluna kurumsal yönetim uygulamalarını iyileştirici tavsiyelerde bulunur ve yatırımcı ilişkileri bölümünün çalışmalarını gözetir. Kurumsal Yönetim Komitesi toplantıları yılda en az 2 defa gerçekleştirilir.
Kurumsal Yönetim Komitesi;
Kurumsal yönetim komitesi, yönetim kurulu yapısı nedeniyle bir aday gösterme komitesi ve ücretlendirme komitesi olmadığı için, yıl içinde genel kurulda yönetime sunulacak adayları belirler. Bu adayları genel kurul öncesi yönetime bildirir. Ayrıca Şirket DD11 Ücretlendirme Politikası doğrultusunda, ücretlendirme ve performans sistemlerini oluşturur.
DENETİMDEN SORUMLU KOMİTE GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI
Denetimden Sorumlu Komite; şirketin muhasebe sistemi, finansal bilgilerinin kamuya açıklanması, bağımsız denetimi ve şirketin iç kontrol ve iç denetim sisteminin işleyişinin ve etkinliğinin gözetimini yapar. Bağımsız denetim kuruluşunun seçimi, bağımsız denetim sözleşmelerinin hazırlanarak bağımsız denetim sürecinin başlatılması ve bağımsız denetim kuruluşunun her aşamadaki çalışmaları denetimden sorumlu komitenin gözetiminde gerçekleştirilir. Denetimden sorumlu komite; en az üç ayda bir olmak üzere yılda en az dört kere toplanır ve toplantı sonuçları tutanağa bağlanarak alınan kararlar yönetim kuruluna sunulur. Denetimden Sorumlu Komite;